Ugrás a fő tartalomra

Duguláselhárítás korszerű gépekkel

Az olcsó duguláselhárító, aki a végére nem is lesz olyan olcsó

Sokan már a telefonos egyeztetés során megkérdezik, hogy milyen technológiát, illetve milyen szerszámokat és gépeket vetek be a dugulás megszüntetéséhez. Ezeket a kérdéseket általában azok a megrendelők teszik fel, akik már ráfaragtak a kamu duguláselhárítókkal. Igen, kamu duguláselhárítók, legalábbis én így nevezem őket. Olcsón hírdetik magukat, de a végére nem lesz olcsó, ha utánuk másik szakembert kell hívni. Megjelennek az ajtóban 1 db wc pumpával, jobb esetben hoznak magukkal egy barkács áruházas 5m-es csőgörényt. Ők már tudják előre, hogy kicsi az esélye annak, hogy sikerrel járnak, vagy ha még is sikerűl, az nem lesz tartós. Azt is tudják, hogy mindenféle képpen pénzhez fognak jutni, mert ugye a kiszállási díjat és a próbálkozást kifizettetik. Ugye milyen egyszerű pár ezer forintos beruházással pénzt keresni? Aki komolyan űzi ezt a szakmát, az viszont akár több millió forintos beruházást hajt végre annak érdekében, hogy minőségi és tartós munkát tudjon kiadni a kezei közül. Ha duguláselhárítót hív, akkor mindenképp tájékozódjon az alkalmazott technológiáról, gépekről, szerszámokról! Jelen blogban beszeretném megmutatni a minimum felszerelést és gépeket.

Rothenberger duguláselhárító, lefolyótisztító gépeim, eszközeim

Rothenberger r550 duguláselhárító készülék

Nagy kedvencem az 550-es gép, mert kompakt a mérete, könnyű vele lakáson belül szűk helyeken mozogni. Főképp mosogató, padló összefolyó, épített zuhanyzók, csempeajtóval ellátott fürdőkádak dugulásainak elhárítására szoktam használni. 16 mm-es spirál fogható bele közvetlenül, de speciális adapter segítségével 8-10 mm-es spirálal is használható. Súlya 16 kg, forgásiránya: bal/jobb, motor teljesítménye 0.25kw, fordulatszáma 583/perc, tisztítható csőhossz: 50m. A tisztítható csőátmérő 40mm-től 110mm-ig terjed 16mm-es spirálal.


Rothenberger r600

A rothenberger r600-as csatorna tisztító készüléket nagyobb átmérőjű lefolyócsövekhez szoktam használni és lehetőség szerint épületen kívül. Ezzel a géppel nehezebb lakásokon belül mozogni, mert 4m-es vezetőcsővel rendelkezik. A 22mm átmérőjű spirálok is 4 méter hosszúak és szűkebb fürdőszobákban kényelmetlen egy kicsit, de ha be kell vetni, akkor nincs mese. Ezt a duguláselhárító gépet wc és külső alapvezeték dugulásainál alkalmazom 110mm-es és 125mm-es csövek esetén. Meghajtja a 16-os és 22mm-es spirálokat egyaránt. Súlya 20.9 kg, fordulatszáma 467/perc, bal-jobb forgásirányos.

Rothenberger Ropump Super Plus szívó-nyomó pumpa

 Enyhébb lerakódások esetén kiválóan alkalmazható szerszám mosdók, wc-k, zuhanyzók, fürdőkádak, stb dugulásmentesítéséhez.

Főbb jellemzők

  • Megfelelően illeszthető még a legnehezebben elérhető lefolyókhoz is az adapterek használatával
  • Kiváló erőátvitel a forgatható, állítható markolatnak köszönhetően
  • Optimálisan tömített rendszer még a legnagyobb szívó- és nyomóerőknél is az egybefröccsöntött alaptestnek és a dugattyú kétoldalas ajakos tömítésének köszönhetően
  • Egyszerű használat a lefolyókhoz jól illeszthető adapterekkel, jó kezelhetőség, ergonómikus kialakítás

    Milwaukee M12 BDC8 akkumulátoros lefolyótisztító

    A legkönnyebb professzionális lefolyócsőtisztító kategóriájában.

    Hibrid kivitel, amely egyesíti magában a kézi és a tisztító berendezések előnyeit.

    A villamos energiaforrástól való függetlenség nagyfokú rugalmasságot és szabad mozgásteret biztosít a felhasználónak.

    A szerszám része egy rendkívül hajlékony 8 mm-es spirál, amivel akár 60 mm-es lefolyócsőhöz is könnyedén hozzá lehet férni, valamint az összes standard ø 6 és 8 mm-es spirál használható a szerszámmal.

    Rögzített dobburkolattal ellátott gép, amely védi a szerelvényt és a használót a forgó dobtól.

    Könnyen eltávolítható belső dob, amely megakadályozza a spirál összetekeredését és magában tartja a szennyeződést.

    Gyorscsatlakozós szerkezet

    A beépített LED lámpa megvilágítja a mosogató és egyéb sötét helyek alatti munkaterületet.

    Kärcher K7 Compact magasnyomású mosó csatorna tisztító tömlővel

    A Kärcher K7 Compactot külső alapvezetékek duguláselhárítására, karbantartására használom 110-es csőátmérőtől 125-ös átmérőig. Magasnyomás és egy speciális lefolyótisztító tömlő segítségével az eszköz megszünteti a dugulást és tisztára mossa a lefolyó vezeték falát. Ennek a berendezésnek a nagytestvérét hívják womának. A munka közbeni nyomás nagyjából megegyezik, csak a percenkénti szállított vízmennyiségben van eltérés a woma javára.

    https://www.dugulaselharitas-kz.hu/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért nem jó 110-es csővel kiépíteni a mosogató ágvezetékét?

Sajnos az utóbbi 20-25 évben nagy divat lett a 110-es cső alkalmazása a mosogatóknál. Már a tervező asztalnál megpecsételik a családi házak sorsát dugulás szempontjából. Azt hiszik a tervezők és  sajnos a kivitelezők is (vízvezetékszerelők), hogy minél nagyobb a csőátmérő, annál nehezebben fog eldugulni. Ez nem így van! Sőt, az ellenkezője igaz, kimerem jelenteni, hogy hamarabb eldugul a 110-es pvc cső, mintha 40-es vagy 50-es átmérővel lenne szerelve a mosogató. Miért is? Azért, mert a 110-es csőbe lelassúl a nagyobb csőátmérő miatt a víz sebessége, szét terűl a zsíros, mosogatószeres víz és lerakja a csőfalra a szennyeződéseket. Pontosan úgy működik, mint a természetben a folyók, ahol kiszélesedik a meder, lassúl az áramlás, ott lerakódik a hordalék. Nagyobb átmérő esetén a lehülő felület is nagyobb, igy a zsír, olaj meg tud dermedni a csőfalon. Szűkebb csövek esetében kisebb a lehülő felület és az áramlás is gyorsabb, tehát kisebb a dugulás esélye. Legoptimálisabb átmérő az 50-es

Mosogató dugulás

Mosogató duguláselhárítás dugulaselharitas-kz.hu Leggyakoribb dugulás a konyhai lefolyóknál keletkezik. A mosogató dugulásának több oka is lehet. Általában lakáson belül mindig a konyhai lefolyószakasz a leghosszabb egy normál családi háznál vagy lakásnál. Ez a szakasz nagy általánosságban a wc alá van begyüjtve. Ha hosszú a távolság akkor nehéz megfelelő lejtést adni a lefolyóvezetéknek. Ilyenkor szoktak trükközni a vízvezeték szerelő "szakemberek" a csőátmérő csökkentésével, vagy a lejtés minimalizálásával, vagy a kettő egyvelegével. Sok esetben oda se figyelnek a lejtésre, vagy vízszintbe rakják, vagy pedig kontrába, úgy vannak vele, hogy a beton mindent eltakar. A konyhai lefolyók másik nagy ellensége a mosogatógépek. Ezek a gépek energiatakarékosak, tehát kevés vizet használnak a mosogatáshoz. A géphez használt tabletták és sók nem olvadnak el 100%-ban, kevés vizzel kijut a rendszerbe, lerakódik és későbiekben dugulást okoznak. Ahol rosszúl van kiépítve a konyh

Mosdó dugulás

Mosdó dugulás megszüntetése Mosdónkat nap mint nap többször is használjuk tisztálkodásra. Kezet mosunk, borotválkozunk, fogat mosunk, a nők mosdónál sminkelnek, stb. Egyszóval elég sok terhelésnek van kitéve a lefolyó, aminek előbb-utóbb dugulás lesz az eredménye. Szerencsésebb helyzetben csak a szifon dugul el, de ha nincs szerencsénk akkor mélyebben, a falban, betonban alakul ki a dugulás. Ha csak a szifon záródik el, akkor azt mi magunk is meg tudjuk oldani a szifon szétszerelésével. Mosdószifonból kétféle van, az egyik típus a búraszifon, a másik pedig a csőszifon. Amennyiben eldugul a mosdónk, akkor célszerű először szétszedni, kitakarítani a szifont még mielőtt szakemberhez fordulnánk. Ha esetleg nem merik, vagy nem tudják szétszedni a szifont, mert pl: fémből van és el vannak vízkövesedve a hollandik, akkor lehet próbálkozni lefolyótisztító géllel, vagy pedig wc pumpával. Ami nagyon fontos, hogy a lefolyótisztító granulátumokat kerüljük el, mert bele tudn